INTERNET FIESTA 2003

Internet Fiesta a könyvtárakban

Könyvtárak az Internet és a digitális kultúra terjesztéséért

2003. március 17-22.

TEMI Nógrád Megyei Könyvtára
3100 Salgótarján, Tóstrand

 

Programok

2003. március 17-22.

 

Könyvtárunk az elektronikus műveltség szolgálatában

Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű rendezvény-sorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society.


2003-ban, március
17-22-ig
kerül sor az Internet Fiestára a világ országaiban. Ez az 5. Internet Fiesta.


A 2000. évtől Magyarország is csatlakozott az Internet Fiesta akcióhoz, melyben egyre fontosabb szerepet vállalnak a könyvtárak programok szervezésével, szolgáltatások népszerűsítésével.


A TEMI Nógrád Megyei Könyvtára 2001 évtől csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, mivel akkortól tudja biztosítani olvasói részére az Internet elérését.


Könyvtárunkban. olyan embereknek mutattuk meg a számítógép, illetve az Internet használatát, akik nehezen tudnak hozzáférni ilyen szolgáltatásokhoz, illetve még nem ismerkedtek meg ezek használatával. Előtérbe helyeztük a nyugdíjasok, a munkanélküliek, és a hátrányos helyzetben élők ingyenes megismertetését a számítógéppel ill. az Internettel.

A program nagyon népszerű volt a könyvtár olvasói körében, és érezhetően megemelkedett a látogatók száma is.


2002-ben újra csatlakoztunk az Internet Fiesta akcióhoz. A mozgalom keretében szervezett akció változatlanul sikeres volt, és már felkészülést jelentett, ahhoz az egész éves programhoz, melyet a sikeres MEH-IKB pályázat keretében meg kellett valósítani.


Az elnyert technikai fejlesztés eredményeképpen, egész évben a számítógép és Internet-használatát megismertető tanfolyamokat szerveztünk, és olvasóink részére ingyenes Internet-használatot biztosítottunk.

Eredményeink: 16 tanfolyamunkon összesen 125 főnek tartottunk tanfolyamokat. A résztvevők között a legfiatalabb 8 éves, a legidősebb 70 éves volt, közöttük nyugdíjasok, munkanélküliek, dolgozók és diákok is voltak. A 20 órás tanfolyam során a résztvevők megismerkedtek a számítógép felépítésével, alapvető működésével, a szövegszerkesztés és táblázatkezelés alapjaival, és ízelítőt kaptak az Interneten alkalmazható lehetőségekből (E-mail, mIRC, Könytárak az interneten). A jelentkezők jó hangulatú, családias könyvtári környezetben sajátították el az ismereteket.


A TEMI Nógrád Megyei Könyvtára 2003-ban is csatlakozott az Internet Fiesta mozgalom felhívásához, és programjainkkal most is támogatni kívánjuk, hogy a lakosság minél szélesebb körben megismerhesse a digitális kultúrát, és hozzáférhetővé tegyük az erre épülő szolgáltatásokat.

Ez évi programunkban a könyvtárunk vonzáskörzetében élő hátrányos helyzetű, illetve az idős, vagy fogyatékkal élő embereknek mutatjuk be az Internet használatát, és könyvtárunk, valamint a könyvtári rendszer elérhető szolgáltatásait, egész napos programok keretében.


E mellett könyvtárunk minden érdeklődőt vár az Internetet népszerűsítő információs napjain, melynek során a nem beiratkozott olvasók is ingyenesen használhatják az Internetet, és igény szerint segítséget kapnak az Internet használatához.


Programjaink 2003. március 17-22.-ig folyamatosan zajlanak.


Részletes program:

2003. március 17. (Hétfő) 12. 00-18. 00 óráig:

A programsorozat megnyitása, Internet népszerűsítő információs nap. Ingyenes Internet használat minden látogatónak


2003. március 18. (Kedd) 9. 00-15. 00 óráig:

Látássérült (vak és gyengénlátó) gyermekeknek egész napos könyvtár és Internet-használati bemutató és foglalkozás.


2003. március 19. (Szerda) 9. 00-15. 00 óráig:

Internet népszerűsítő információs nap, hátrányos helyzetű, rászoruló gyermekeknek. Közös rendezvény az Illyés Gyuláné Speciálpedagógiai Központtal.


2003. március 20. (Csütörtök) 9. 00-15. 00 óráig:

Nyugdíjas korú emberek számára könyvtár és Internet-használati bemutató az Ezüst Fenyő Idősek Otthona gondozói és gondozottjai részvételével.


2003. március 21. (Péntek) 12. 00-18. 00 óráig:
Internet népszerűsítő információs nap.


  vissza a nyitóoldalra